articol

ATEN: Studiu de caz – Modernizarea distributiei semnalului audio-video la Centrul de Conventii din Luxemburg

Centrul European de Conventii din Luxemburg (ECCL) este considerat unul dintre cele mai atragatoare centre de congrese din Europa, oferind o gama variata de servicii care asigura conditii optime de lucru si faciliteaza organizarea oricarui tip de eveniment. ECCL dispune de doua sali plenare magnifice, cu o capacitate maxima de 800 de persoane, precum si un amfiteatru prestigios cu 646 de locuri, 11 sali de intalniri care pot gazdui intre 35 si 380 de persoane, 30 de sali pentru sedinte, 4 baruri si peste 3,500m² de foyer-uri luminoase. Aceste facilitati impresionante sunt completate de tehnologia moderna si de serviciile de suport de inalta calitate, garantand succesul oricarui eveniment desfasurat la ECCL.

Large Plenary Hall este o sala ovala cu lambriuri elegante din lemn care poate gazdui 146 de persoane intr-o configuratie fixa. Centrul ECCL a dorit sa ofere clientilor un mediu confortabil si functional, perfect adaptat pentru evenimente majore, facilitand o comunicare eficienta si interactiva intre participanti, cu acces la mai multe tipuri de echipamente, printre care 30 de cabine pentru traducere simultana, conexiune WIFI, aer conditionat, microfon, ecran/LCD, proiectie video.

Provocarea

Centrul European de Conventii din Luxemburg, recunoscut pentru amploarea si diversitatea evenimentelor pe care le gazduieste, de la congrese si conferinte pana la expozitii si targuri, intampina o provocare majora: necesitatea actualizarii sistemului de distributie a semnalului audio-video (AV) a uneia dintre cele doua sali plenare. Aceasta sala mare, de forma circulara, era dotata cu un sistem analog, care nu mai facea fata cerintelor tehnologice actuale. Sala era echipata cu 72 de monitoare retractabile de tip table-top si cu semnale video provenind dintr-o camera de control adiacenta.

Principalele cerinte

Se cerea distributia mult mai buna a semnalului AV, pentru a face posibila conectarea zecilor de ecrane la camera de control a productiei prin intermediul legaturilor Ethernet CAT6, control intuitiv, pentru a permite administratorilor din camera de control sa gestioneze intregul semnal AV printr-o aplicatie web si conversie centralizata pentru extragerea semnalului audio si dirijarea semnalului HDMI catre SDI si apoi catre un video matrix.

Solutia tehnica

Pentru a raspunde nevoii de modernizare, s-a optat pentru implementarea unui sistem digital, capabil sa gestioneze eficient si flexibil semnalul A/V. Solutia furnizata de ATEN a inclus urmatoarele componente principale:

Transmitator 4K HDMI over IP cu PoE – echipamentul VE8952T – Aceasta componenta a facilitat transmiterea semnalului video de inalta definitie, pana la rezolutia 4K, pe infrastructura IP existenta, asigurand o calitate impresionanta a imaginii si o reducere semnificativa a latentei.

Receiver 4K HDMI over IP cu PoE – echipamentul VE8952R – Complementar transmitatorului, receptorul a permis redarea semnalului video de inalta rezolutie in diferite zone ale salii, cu o flexibilitate maxima in gestionarea surselor de continut.

Convertor HDMI in 3G-SDI/Audio – produsul VC840 – Acesta a transformat semnalele HDMI in SDI, facilitand integrarea cu alte echipamente audiovizuale profesionale si extragerea semnalului audio pentru o distributie clara si neintrerupta. In procesul de implementare ATEN a oferit suport tehnic continuu si feedback pentru optimizarea setarilor sistemului, avand ca parteneri in acest proiect pe cei de la Exertis Connect si BCE.

Rezultate si beneficii

Modernizarea sistemului AV a oferit scalabilitate nelimitata, prin extinderea semnalului AV in video 4K fara pierderi de calitate, cu setari EDID optime si fara limitari cauzate de distanta. In plus, sistemul poate fi adaptat pentru diferite configuratii si dimensiuni ale evenimentelor. De asemenea, s-a asigurat un control intuitiv prin aplicatia ATEN VE Control cu ajutorul careia operatorii din camera de control adiacenta pot controla cu usurinta rutarea extenderelor VE pentru comutare instanta si gestionarea semnalului. Conversia de inalta definitie realizata cu VC840 converteste semnalele HDMI in SDI in timp real si complet digital, asigurand ca nu exista pierderi in calitatea video sau audio.

„Implementarea solutiei ATEN permite gestionarea eficienta si cu flexibilitate a echipamentelor audio-video din Large Plenary Hall. Acest sistem le ofera clientilor servicii de cea mai inalta calitate, imbunatatind semnificativ experienta audio-video pentru toti participantii. Acest exemplu de implementare poate fi de mare ajutor pentru salile de conventii si de diferite tipuri de evenimente din Romania, tocmai pentru ca esenta oricarei implementari de succes este structura retelei si distributia semnalului audio-video. Cunoastem cu totii ca avem sali celebre din Bucuresti si din tara care, din cauza calitatii tehnice slabe a semnalului AV nu pot valorifica la maxim oportunitatile si satisface pe deplin participantii la evenimente”, a declarat Bogdan Mihalcea, Country Manager ATEN Romania.

Concluzii: Solutia ATEN adusa in sala plenara de la Centrul de Conventii din Luxemburg a ajutat la modernizarea infrastructurii tehnice, aducand beneficii, atat in gestionarea evenimentelor, cat si in experienta participantilor. Centralizarea controlului sistemului audio-video a permis o manevrare simpla si eficienta, asigurand transmisii de inalta calitate si adaptabilitate rapida la diferitele cerinte ale evenimentelor gazduite. Prin aceasta modernizare, Centrul de Conventii nu doar ca poate gazdui evenimente de top la nivel european, dar stabileste un nou standard de excelenta in facilitatile pentru congrese si conferinte, ceea ce poate reprezenta un model pentru dotarile din Romania.

Despre ATEN

Infiintata  in anul 1979, ATEN International Co., Ltd. (TWSE: 6277), este cel mai mare furnizor de echipamente de conectivitate AV/IT si solutii de administrare. Incluzand solutii KVM, solutii A/V profesionale si solutii inteligente de alimentare,  gama de produse ATEN conecteaza, administreaza si optimizeaza echipamentele electronice din mediile corporate, guvernamental, educatie, media si transporturi. ATEN detine peste 570 de brevete inregistrate la nivel international si o echipa de cercetare ce asigura un flux constant de solutii inovatoare, de unde rezulta un portofoliu cuprinzator de produse disponibile la nivel mondial. Avand sediul in Taiwan, ATEN International Co., Ltd. s-a extins si are astazi subsidiare in China, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Australia, S.U.A, Regatul Unit, Rusia, Turcia, Polonia, India si Romania – cu centre de cercetare in Taiwan, China si Canada. Pentru mai multe informatii despre ATEN, vizitati www.aten.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *