articol comunicat de presa

Doar 1 din 3 elevi romani stiu ce inseamna reciclarea deseurilor

Romania trebuie sa recupereze decalajul educational pentru a atinge tintele de mediu

  • Doar 30% dintre elevii din Romania au participat la programe in care au invatat despre importanta colectarii selective si reciclarea deseurilor, arata o analiza Clean Recycle.

 

  • Cele mai mari cantitati deseuri sunt generate de scolile din marile orase, iar majoritatea acestora sunt menajere, carton si hartie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticla, potrivit datelor analizate.

 

  • In 2007, doar 0,4% dintre deseurile municipale erau reciclate. Procentul a urcat la putin peste 11% in 2019.*

București, 7 septembrie 2022 – In fiecare an, inceputul de an scolar readuce in prim – plan problema colectarii selective a deseurilor in unitatile de invatamant, in conditiile in care acestea sunt generatoare importante de deseuri de ambalaje. Doar 30% dintre elevii din Romania au participat la programe (in general organizate de diferite entitati private sau platforme ONG), in care au invatat despre importanta colectarii selective si reciclarea deseurilor, arata o analiza Clean Recycle.

 Infografic_Clean Recycle_Reciclarea_In_Scoli_07.09.22

Scolile fac parte din institutiile publice cu cele mai mari cantitati de deseuri generate anual, dar infrastructura de management a acestora este deficitara, mai arata analiza. Autoritatile locale sunt cele care sunt obligate sa puna la dispozitia scolilor pubele special colorate, in care elevii si profesorii sa poata colecta selectiv.

Cele mai mari cantitati de deseuri sunt generate de scolile din marile orase, iar majoritatea sunt deseuri menajere, carton si hartie, ambalaje de plastic, PET-uri sau sticla, potrivit datelor Clean Recycle.

“Comportamentul eco-responsabil incepe din scoala. Elevii trebuie indrumati si informati cu privire la importanta protejarii mediului, ceea ce implica si invatarea colectarii selective si reciclarea deseurilor inca din scoala. Este un proces care trebuie sa devina o normalitate si sa faca parte din vietile noastre. Economia circulara contribuie la o economie sustenabila si un viitor mai bun, pentru toti,” declara Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle.

Doar 11% dintre deseurile municipale sunt reciclate

 Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle (1)

Fata de 2007, cand doar 0,4% dintre deseurile municipale erau reciclate, procentul a ajuns la peste 11% in 2019.* Din anul 2025 insa, tintele impuse de Uniunea Europeana vor fi de 55%, iar Romania va avea de recuperat inclusive decalajul educational, pentru a putea indeplini tintele de mediu.

Hartia si cartonul sunt principalele deseuri de ambalaje generate in Romania, urmate de plastic, lemn si metal. In ceea ce priveste reciclarea plasticului, Romania a cunoscut un avans considerabil privind valorificarea acestui tip de ambalaj periculos pentru mediu. In 10 ani, cantitatea de plastic reciclat a crescut de la 15% in 2008, la 43% in 2018.*

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP). Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 700 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala,  farmaceutice s.a.

* Institutul National de Statistica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *